måndag 12 januari 2009

The Dispossessed

Ibland hittar man en bok som är så bra att man vill skrika ut hur jävla fantastisk den är från toppen av ett högt berg, en bok som är så underbar att man bara måste berätta om dess förträfflighet för alla man känner och inte känner. Att då ha en blogg, där man enkelt och smidigt kan trumpeta ut sina åsikter, är både smidigt och praktiskt. Boken jag ämnar höja till skyarna, är den jag precis avslutat, The dispossessed av Ursula K. Le Guin.(På senare tid har jag sett att hon droppat K:et i sitt namn, kanske insåg hon till sist att det förmodligen inte finns så vidare värst många andra författande Ursula Le Guin:er, att risken för förväxling med Ursula Le Guin, den icke-existerande deckarförfattarinnan var obefintlig. Varför har folk dessa fåniga initialer i sina namn förresten? För att sticka ut från mängden? Taskig uppfostran? Liten snopp? Jag har ingen aning, men töntigt är det likförbaskat.)

The dispossessed(många s blir det) utkom första gången 1974, men skulle lika gärna ha kunnat publiceras idag; dess idéer och dess budskap är tidlösa och historien som berättas är extremt stark - om någon bok förtjänar att fortsätta läsas av nya generationer, så är det den här. I boken lär vi känna Shevek, en framstående fysiker från den karga och ogästvänliga månen Anarres. Anarres kretsar runt planeten Urras - ett klimatmässigt Eden med alla tänkbara gynnsamma förutsättningar för liv. Allt är emellertid inte perfekt i paradiset, Anarres befolkning, som ursprungligen härstammar från Urras, består nämligen av revolutionära kolonisatörer som genom sitt beteende och sina idéer gjorde sig obekväma och oönskade för de styrande på moderplaneten. För att bli av med bråkmakarna mer eller mindre tvingade regeringen dessa män och kvinnor emigrera till den knappt beboeliga månen. Revolutionärerna, ledda av en kvinna vid namn Odo, nöjde sig emellertid inte med att skapa en egen, bättre version av den samhällstyp som fanns på Urras utan valde att både kasta av sig oket och fullständigt utplåna det. På Anarres finns därför inga lagar, ingen regering, ingen militär, inga fängelser, inga pengar, inget ägande. All persontrafik mellan Urras och Anarres är förbjuden, endast ytterst begränsad byteshandel är tillåten. Anarres är en fullt fungerande anarki, med fullständig frihet för individen att göra vad han eller hon vill, när han eller hon vill, hur han eller hon vill.

Eller?

Shevek börjar sitt liv som alla andra på Anarres; han förespråkar Odo's lära, han är fullständigt övertygad om att lagar och regeringar leder människan i fördärvet, han är helt säker på att anarki, frihet och broderskap är den rätta vägen att gå. Allteftersom åren går, börjar han emellertid märka att systemet inte riktigt håller måttet. Avundsjuka kolleger(Shevek har utvecklat att en revolutionerande teori som möjliggör blixtsnabb kommunikation mellan solsystem), onödigt krånglig samhällsadministration och makthungriga individer, får honom att söka sig till Urras som han tror kommer att ta emot honom med öppna armar.

Urras visar sig emellertid vara långt ifrån det paradis Shevek hade hoppats att det skulle vara. Till en början är han extremt naiv; hur skall en person som aldrig levt med vare sig lagar, regeringar eller pengar förstå hur man skall bete sig? Hur skall en person som levt i ett samhälle där alla människor verkligen är lika mycket värda kunna förstå att det är skillnad på människa och människa? Gradvis lär han sig mekaniskt hur han skall agera i vissa situationer, men någon direkt förståelse utvecklar han aldrig.

Boken alternerar mellan att berätta om Sheveks uppväxt på Anarres och hans möte med den främmande kuluren på Urras. I kapitlen från Anarres beskrivs ingående hur ett anarkistiskt samhälle fungerar; hur arbetet fördelas, hur människorna tänker, vad de tror på. I kapitlen som behandlar Urras skildras hur han försöker förstå och anpassa sig till en verklighet som är totalt främmande för honom, och hur den främmande verkligheten beter sig gentemot honom.

The Dispossessed är en helt igenom underbar bok, en sådan bok som alla som uppskattar intelligent och tänkvärd litteratur borde läsa, vare sig man gillar Science Fiction eller ej. The Dispossessed är en sådan bok som med fördel kan nämnas när finkulturella förståsigpåare kommer dragandes med att SF inte är "riktig" litteratur utan bara "strålpistoler och rymdmonster". The Dispossessed är, tillsammans med andra lika fantastiska böcker, anledningen till varför jag överhuvudtaget läser SF, och varför jag är en så stark förespråkare för genren.

Och titeln? Enligt ordboken betyder dispossessed följande:
1. Deprived of possession.2. Spiritually impoverished or alienated.

En sammanfattning så god som någon...

Inga kommentarer: